SAARIO AKADÉMIA CLASSIC KRAV MAGA-Önvédelem oktatás-Kezdő edzések


Classic Krav Maga
Az izraeli hadsereg eredeti testnevelési és önvédelmi rendszerét 1983-ban, FIGHTING FIT című könyvében David Ben-Asher ezredes, az izraeli fegyveres erők testnevelésért és közelharc kiképzésért felelős egykori főnöke írta le. Előszóban a szerző Imi Lichtenfeldnek és Shayke Baraknak - Imi egyik legközelebbi barátjának - mond köszönetet. A könyv borítóján és a különböző technikákat bemutató fényképeken többek között Eli Avigzart, az izraeli hadsereg második testnevelési főnökét látjuk. Annak ellenére, hogy a könyvben lévő képek némelyike, még a harcművészetekben kevésbe járatos olvasót is mosolyra készteti, tartalmának részletesebb tanulmányozása során felfedezhető a kiképzési rendszer létrehozókat vezérlő cél.

A téma szakértői gyorsan felismerhetik, hogy az eredeti rendszer közel 60 technikát tartalmazott - nem több százat, mint manapság - és körülbelül 200 órás képzésre volt tervezve. Az éppen felálló Izraeli Hadsereg háborúban edzett oktatótói nem próbálták "tökéletesíteni" vagy "javítani" a régi technikákat, mert saját tapasztalatból ismerték az életre-halálra folyó harc során jelentkező emberi reakciókat. Hasonló gondolat által vezérelve és a régi tankönyvekre alapozva hoztuk létre a Classic Krav Maga névre általunk keresztelt rendszert.

Az oktatási program
Az általunk összeállított oktatási program alapját David Ben-Asher ezredes által megírt Fighting Fit című könyv adta, mely a Krav Maga eredeti, klasszikus változatát foglalja össze.

Oktatási program kezdőknek - 6 hónap

Alap elvárások: egészségügyi és erkölcsi feltételeknek való megfeleltetés, a szervezet szabályzatának megismerése és betartatására vonatkozó írásbeli nyilatkozat.

Kezdő oktatási program végén tervezett vizsga elvárásai:
  • Mozgás: stabil alapállás, mozgás küzdő alapállásban, esések, felállás
  • Támadás: Kézzel végrehajtandó alap támadótechnikák
  • Védekezés: Ütések elleni védekező technikák alapjainak elsajátítása
  • A küzdelem alapvető fogalmainak elsajátítása: megfigyelés, stressz feldolgozása, döntés meghozatala, menekülési technikák